Kenda, M.: Čo Chňuchňuka podržalo nad vodou? [K. Balcová: O vodníkovi Chňuchňukovi, 2016]

28.02.2018 13:01

 

Kamila Balcová

O VODNÍKOVI CHŇUCHŇUKOVI

Bratislava: Spolok slovenských spisovateľov, 2016, 1. vyd., 59 s., ISBN 978-80-89727-75-9 (viaz.)

 

Čo Chňuchňuka podržalo nad vodou?

MILAN KENDA

Autorka Kamila Balcová, sprevádzaná pôvabnými ilustráciami Martina Kellenbergera, uvádza deti do vodníckeho sveta v rozprávke O vodníkovi Chňuchňukovi. Kým v kritických románoch pre dospelých sú častými knižnými hrdinami z epochy diktatúry trhu podvodníci, v úsmevných rozprávkach sú nimi vodníci. Pri otvorení tejto knihy ocitneme sa na štartovacej pozícii príbehu: Vodník Chňuchňuk, očarený dievčinou, človečicou Adelkou, využije školský karneval, kde sa v maskách rozprávkových bytostí predvádzajú žiaci a žiačky, takže ho tam pokladajú za človiečika zamaskovaného na vodníka. Vlastne aj tu sa stretávame s vodníkom- podvodníkom! Chňuchňuk má dokonalú masku, priam autentickú, preto si trúfne na všeličo – dokonca tancovať s Adelkou a súťažiť s ňou vo dvojici ako párik vodníkov o najlepšiu masku. Lenže karneval sa skončil a vodníkovi Chňuchňukovi nadchádzajú trpké časy, lebo sa nechce zriecť svojej platonickej lásky Adelky. Začína sa preňho dráma. A on skúša a skúša a skúša, ako to zmeniť, ako sa stať človekom – čo je veľká skúška aj pre autorkinu predstavivosť a nápaditosť. Poviem vám, že v nej obstála znamenite!

V metamorfóze procesu poľudšťovania je prvým krokom Chňuchňuka návšteva liptovského strigôňa, ktorý ho má premeniť na človeka – rybára. Ale čosi za čosi, ako vo svete ľudí. Za takúto principiálnu premenu chce strigôň získať od nášho vodníka sumca ako poživeň na zimu, ibaže Chňuchňukova rozvetvená rodinka tento výmenný kšeft sprvoti prekazila.

Chňuchňuk sa však v noci vrátil na breh a pomohol strigôňovi, dirigovanému jeho strigou Omiclou, uloviť sumca veľkého ako žralok, ktorý sa doteraz všetkým rybárom odtrhol z udíc. Strigôň poučil vodníckeho učňa, že čary sa vydaria iba vtedy, ak sa zakladajú na dobrom úmysle, ak ich pôvodcovia majú ten najlepší úmysel. A akýže bol napokon verdikt Chňuchňukovej rodiny? Nuž nech si ide medzi ľudí, keď ho tam srdce ťahá! Marš von z Váhu! Sami vidíme, čo všetko neurobí človek, pardon, vodník pre nejakú chutnučkú Adelku! V ďalšom deji išlo o honorár, ale nie literárno-svetský, lež o honorár rozprávkový. Bosorácki manželia poslali Chňuchňuka s batohom späť do Váhu po nazhromaždené poklady: mince a gombíky zo strieborných toliarov, riečne perly, zlaté poháre a príbory zo slonoviny. Veď medzi ľuďmi sa bez mamonu žiť nedá! A za prinesené poklady premenili Chňuchňuka na človeka. Chňuchňukovi, ktorý napokon doputoval k milovanej Adelke, nadišiel nový život. Z lásky k nej, keďže to bola láska horúca, začal chodiť aj do školy! Veď vieme, láska hory prenáša a prekvapenia prináša. Nakoniec vo vedomostiach predbehol aj Adelku a odrazu bol najlepším žiakom v triede. Ako úspešný, ale akýsi iný ako ostatní žiaci, bol terčom nenávisti a šikanovania. Dostal sa z rozprávky do ľudsky neľudskej reality. Lenže kúzlo premeny na človeka pomaly vyprchávalo a vodnícke črty boli čoraz nápadnejšie. Neostávalo mu nič iné, len sa vrátiť do vodníckeho sveta. Nuž, každý stav blaženosti sa raz skončí! Chňuchňuk prežíva posledné chvíle s pôvabnou Adelkou, lúči sa s ňou s vedomím, že už sa do školy po prázdninách nevráti, a ponorí sa do vodníckeho živlu. Jeho prvým krokom je búchanie na strigôňove vráta. Strigôň ho však odmietol znova premeniť na človeka, veď čo by si vodníkova početná rodina počala bez zatúlaného syna, keby sa nadlho odmietal k nim vrátiť. A tak ho strigôň so strigônkou priviedli k storočnej vŕbe, pri ktorej sa postupne vynárala Chňuchňukova rodina. Jeho súrodenci s rozprávkovými menami, rozprávkovo rozradostnení z jeho návratu: Svieža Bystrina, Klzký Kameň, Divá Riava, Zradný Vír. No potešila sa aj Chňuchňukova mamka, ba potešil sa aj jeho prísny otec. Ten sa poďakoval strigôňovi, že mu priviedol syna nazad. Happy end ako vyšitý a zažitý! A na záver napísal Chňuchňuk pôvabnej Adelke rozlúčkovú pohľadnicu, ktorá sa rozprávkovým spôsobom vo vode ani trochu nerozmočila. Treba oceniť, že nebol ani povrchný, ani lenivý, takže nemailoval.

Pri spomienke na známy český veseloherný film o konci vodníkov v Čechách sa zdá, že tam sa už ich éra naozaj končí, no na Slovensku je to vďaka tejto knižnej rozprávke celkom inak. Majú zabezpečenú budúcnosť, budú žiť aspoň v mysliach deciek pričinením Chňuchňukových dobrodružstiev. Táto nápaditá moderná rozprávka decká nevydesí, nevystraší, ale zaujme a pobaví. Možno ešte väčšmi pobaví rodičov, ktorí ju budú deťom čítať. Autorka stvorila určité univerzum, za čo jej treba, aspoň v mysli, zatlieskať.

 

---

Bibliografický odkaz:

KENDA, Milan: Čo Chňuchňuka podržalo nad vodou? [Recenzia knihy: Kamila Balcová: O vodníkovi Chňuchňukovi. Bratislava: Spolok slovenských spisovateľov, 2016]. In: Literárny týždenník, č. 5 – 6, ročník: XXXI, vyšlo 14. 2. 2018,  s. 12, 13. ISSN 0862-5999. Dostupné na internete: <TU>.